Veilig in elke Vezel is een initiatief van VERAS, VVTB en Stichting Ascert om de (arbeids)veiligheid in de asbestverwijdering verder te verhogen door aandacht voor gedrag en cultuur in de bedrijven. Alle hier gepresenteerde middelen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek in en over de branche en richten zich op de belangrijkste risico’s. Daarnaast maakt Veilig in elke Vezel zichtbaar dat asbestverwijderaars gaan en staan voor veiligheid.
Meer lezen over de conclusies van het onderzoek? Download de factsheet of lees hieronder de afzonderlijke conclusies.
Het bewustzijn van de aard en de ernst van de risico’s van het inademen van asbestvezels is vaak te laag. Dit geldt voor DAV’ers , DTA’ers, management en opdrachtgevers (alsmede derden). Men kan de risico’s weliswaar reproduceren, maar ze zijn niet verinnerlijkt: ze worden niet 'gevoeld'. Dit beïnvloedt de motivatie om veilig en gezond te werken op een negatieve manier. Meer regels vormen hier geen oplossingen, beter bewustzijn wel.
Exameneisen en opleidingen
Exameneisen (en daarmee ook de opleidingen) kunnen meer nadruk leggen op risicobewustzijn:
Kwaliteitshandhaving
Het is zeer moeilijk altijd aan alle regels te voldoen; er is geen duidelijke hiërarchie in echt belangrijke regels en minder belangrijke.
In de praktijk wordt van de DTA’er meer verwacht qua niveau en aantal taken dan op basis van zijn (korte) opleiding gerechtvaardigd is.
Zo is hij is niet specifiek opgeleid als leidinggevende maar heeft hij wel een sturende rol op projecten. Vanuit zowel directie als opdrachtgevers ervaart hij veel druk.
De DTA’er speelt een cruciale rol bij de veiligheid van saneringen: juist hij kan het verschil maken wat betreft veiligheid.
Het huidige (externe) imago van de asbestverwijderaar heeft een negatieve invloed op het veiligheidsgedrag: je gedraagt je naar wat men over je zegt. Intern wordt ‘hard werken’ nog teveel gezien als vakmanschap in plaats van ‘veilig werken’.
Er zijn bedrijven op de markt die concurreren op veiligheid (lees minder veilig werken, en daarmee een lagere prijs bieden). Je wel aan de regels houden kost tijd en dus geld.
DAV’ers en DTA’ers ervaren veel tijdsdruk, door diverse redenen:
Safety works until we get busy!
Naast blootstelling aan asbestvezels zijn er ook andere risico’s in de branche:
Middelen zijn volop beschikbaar, maar worden niet altijd goed gebruikt. Een gebruiksvriendelijker middel leidt tot beter gebruik (denk aan de demontabele douche). Strikte normen staan innovatie in de weg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden