Asbest is een zeer gevaarlijke stof. Daarom vraagt het verwijderen ervan om echt vakmanschap. Asbestverwijderaars werken onder risicovolle omstandigheden om de maatschappij veiliger te maken. Tijdens het werken met asbest komen er vezels vrij die je in kunt ademen. Deze vezels zijn zo klein, dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels kunnen in je longen vast komen te zitten, waardoor je op termijn zeer ernstige gezondheidsproblemen kunt krijgen.
Het werk is zo ingericht dat je zoveel mogelijk voorkomt dat je de vezels inademt. Maar de maatregelen die we daarvoor treffen, bieden helaas geen garantie. Je masker beschermt je bijvoorbeeld niet tegen alle vezels. Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk vezels vrijkomen tijdens het verwijderen van asbesthoudend materiaal. Want: hoe minder vezels er vrijkomen, des te kleiner de kans dat je gezondheidsschade oploopt!
Onthoudt daarbij dat elke vezel telt. Ook al werk je al jaren op een bepaalde manier, door nu anders te gaan werken, zorg je beter voor jezelf, je collega’s en anderen in de omgeving van het werk. Voor een asbestheld geldt dat elke vezel telt!
Het online instructieprogramma is speciaal ontwikkeld voor DAV’ers, DTA’ers, DIA’s en laboranten. Voordat je begint aan de instructie moet er een account worden aangemaakt. Als je bij een Sc-530 of Sc-540 gecertificeerd bedrijf of bij een asbestlaboratorium werkt dat lid is van Fenelab, kun je jezelf koppelen aan jouw bedrijf. Dan kan je werkgever zien wat de status is en zo aantonen dat je de instructie gevolgd hebt. Misschien heeft jouw werkgever al een account voor je aangemaakt. We raden je aan dit te checken voor je verder gaat.
Er zijn diverse materialen zoals films en posters beschikbaar om binnen het bedrijf aandacht te geven aan het thema emissiebeperking. Klik hier om naar het overzicht van hulpmiddelen te gaan.
Onderzoek heeft aangetoond dat asbestverwijderaars met de volgende vijf maatregelen de emissie van vezels tot een minimum kunnen beperken:
Je kunt toetsen of je ze goed kunt toepassen in de online instructie over emissiebeperking.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden